preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Podrute"

Login
Kalendar
« Ožujak 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 9. 2010.

Ukupno: 262650
Ovaj mjesec: 227
Ovaj tjedan: 227
Danas: 6
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Europski dan zaštite osobnih podataka
Autor: Magdalena Kišiček, 28. 1. 2021.

U svrhu podizanja svijesti javnosti o temeljnom ljudskom pravu – pravu na zaštitu osobnih podataka i privatnosti, Vijeće Europe je, uz potporu Europske komisije, 2006. godine proglasilo 28. siječanj Europskim danom zaštite podataka, koji se u svijetu još naziva i Dan privatnosti.

Pitanje zaštite osobnih podataka nije nikada bilo toliko aktualno i značajno kao danas, budući da su naši osobni podaci svugdje, i to na radnom mjestu, u doticaju s javnim vlastima, na području zdravstva, pri nabavi dobara i usluga, na internetu, u školi i drugdje.

Ipak, usprkos važnosti osobnih podataka, europski građani uglavnom nisu upoznati sa zaštitom osobnih podataka i njihovim pravima, a upravo se u tome i krije važnost obilježavanja ovog dana. 

U nastavku pročitajte nekoliko savjeta našeg službenika za zaštitu osobnih podataka o tome Kako educirati našu djecu o zaštiti privatnosti, a na kraju preporučamo da pogledate edukativni film "Tko se to šali s našim podacima".

 

Stručna služba Škole


KAKO EDUCIRATI NAŠU DJECU O ZAŠTITI PRIVATNOSTI​

1. Objasnimo djetetu da sve što objavi, lajka, podijeli, komentira ostaje zapisano negdje i da valja dva put promisliti prije svake objave. Dobro je i za pripomenuti da brisanje posta s Fejsa ne znači da su te informacije o nama izbrisane.

2. Otvorenost u odnosima je ključ, kao i u pojašnjavanju da je svakom njihovom objavom u pitanju i privatnost cijele obitelji i da kao obitelj možemo pomoći djetetu u svakoj dvojbi oko sigurnosti na internetu.

3. Upoznajmo dijete o phishing prijetnjama i kako uobičajeno takvi emailovi ili poruke izgledaju te što se u njima traži od naših podataka. Važno je naučiti dijete da ne klika na linkove bez provjere s roditeljima i da ne dijeli svoje osobne podatke putem takvih poruka. Najbolje je da roditelji sami pokažu phishing poruke koje su zasigurno dobili posljednjih dana.

4. Podučimo djecu da ne prihvaćaju prijateljstva na društvenim mrežama s nepoznatim osobama. Roditelji, pregledajmo postavke privatnosti na društvenim mrežama za račune djeteta i stavite da njihove objave vide samo njihovi prijatelji.

5. Roditelji, naučimo djecu da ne odgovaraju na razne zabavne kvizove na društvenim mrežama.

6. Kao roditelji imamo puno pravo i obvezu voditi brigu o zaštiti privatnosti svog djeteta, imamo i pravo u ime djeteta zatražiti pristup osobnim podacima koje određena društvena mreža ili web stranica prikuplja od našeg djeteta.

 

LINK NA FILM*Izvor: http://www.skole.hr/aktualno/vazni-datumi?news_id=13999


[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju