2020-10-20 18:02:44

Svjetski dan jabuka

Danas je 20.10. - Svjetski dan jabuka!

Tradicija obilježavanja Dana jabuka 20. listopada započela je 1990. godine u Londonu s ciljem promicanja njenih zdravstvenih kvaliteta i demonstracije mnogobrojnih sorti jabuke koje se u Engleskoj uzgajaju. S vremenom su tradiciju obilježavanja Dana jabuka i drugdje u svijetu prihvatile brojne škole i udruge promičući na taj način važnost jabuke u zdravlju i prehrani ljudi.

Više o ovom Danu i kako smo ga obilježili u našoj školi, pročitajte u nastavku.

 

Danas u svijetu postoji više od 10 000 sorta jabuka. Jabuka pripada porodici ruža (Rosaceae), a stablo pitome jabuke potječe iz južnoga Sibira te srednje Azije i istočne Europe odakle se proširilo po cijelome svijetu. Stablo jabuke najviše je kultivirano stablo na svijetu. 

izvor: http://os-vnazor-adzamovci.skole.hr/zadruga/osniva_ka_skup_tina?only_mod_instance=52_1388_0&st3_action=move_doc&st3_id=  

Koje sorte imate u svojem voćnjaku možete provjeriti na sljedećoj stranici

 

Jeste li znali da...

jabuka u vreći krumpira sprječava klijanje drvo jabuke može rađati i do 100 godina je najveća ikad ubrana jabuka na svijetu bila teška 1,5 kg danas ima preko 8000 sorti jabuka jabuka čisti zube je Isaac Newton došao na ideju o gravitaciji nakon što mu je, dok je sjedio u voćnjaku, na glavu slučajno pala jedna jabuka. Promatranje jabuke koja pada okomitom putanjom potaknulo ga je na razmišljanje o tome što utječe na predmete da padaju pravom linijom prema tlu. izraz Adamova jabučica potječe od legende da je jedan komad voćke ostao zaglavljen u Adamovu grlu nakon što je zagrizao jabuku i napravio izbočinu. Neovisno o podrijetlu naziva, izbočenje karakteristično za muške vratove nije povezano s jabukama, već je riječ o hrskavici s prednje strane grkljana (larinksa).

 

Jedna jabuka na dan – doktor iz kuće van

 Za jabuku se kaže da je kraljica voća. Poznato je da se svakodnevnim konzumiranjem jabuka može spriječiti pojava mnogih zdravstvenih poteškoća i oboljenja. Bogata je vitaminima C, A, E, K i B, mineralima (kalij, magnezij, fosfor, željezo). Sadrži mliječnu, limunsku i jabučnu kiseline koje pomažu u procesu probave. Bogata je vlaknastim tvarima (celuloza, pektin, lignin) i sadrži 20 % dnevne preporučene količine vlakana. Zahvaljujući velikomu udjelu ugljikohidrata, posebno fruktozi i glukozi, opskrbljuje organizam energijom te sprečava umor i gubitak koncentracije.

 

Na kraju, pogledajte prekrasne radove učenika naše škole koje su izrađivali povodom današnjeg Dana jabuka.

 

Radovi učenika 3.a razreda

Radovi učenika 4. b razreda

Nadamo se da smo vas motivirali da i vi uživate u kraljici voća – jabuci!


Osnovna škola "Podrute"