2020-11-17 18:36:52

18.11. Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Ove godine po prvi puta obilježavamo Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Više o ovoj obljetnici te kako smo ju obilježili u našoj školi provjerite u nastavku!

 

Svake se godine 18.11. prisjećamo tragičnih događaja koji su se dogodili u Vukovaru i Škabrnji za vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj. Ove godine se po prvi puta obilježava pod imenom DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE DOMOVINSKOG RATA I DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU VUKOVARA I ŠKABRNJE. Tragičnog jutra 18. Studenog, 1991. godine nakon duge obrane i upornosti hrvatskih branitelja, obrana je ipak popustila i JNA je uz pomoć srpskih paravojnih snaga prodrijela u Vukovar i za sobom ostavila mnogobrojne nestale i ubijene za koje se ne zna gdje su pokopani. Toga dana se zbilo i masovno ubojstvo 84 Hrvata kad su Škabrnju dogovoreno napali domaći pobunjeni Srbi uz pomoć JNA.  

Proglasivši 18.11. državnim praznikom, Sabor odaje počast hrvatskim braniteljima, a Vukovar proglašava „mjestom posebnog domovinskog pijeteta jer ima posebno važnu ulogu u hrvatskoj povijesti uspostave samostalne, nezavisne, suverene i demokratske države te predstavlja simbol otpora, žrtve, pobjede i zajedništva odnosno obrane državnog suvereniteta i teritorijalnog integriteta Republike Hrvatske u Domovinskom ratu.” 

Pripreme za obljetnicu u našoj školi

U našoj smo školi povodom Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje imali brojne aktivnosti. 

Učenici nižih razreda su na satovima likovne kulture bojali i izrađivali Vukovarski vodotoranj - simbol obrane Vukovara u Domovinskom ratu.

Učenici 6. razreda Područne škole sa svojim su se razrednikom  Goranom posebno potrudili ukrasivši cijelu učionicu u spomen na Grad - heroj.

Članovi Povijesne grupe pod vodstvom učiteljice Ane izradili su prigodni plakat koji je bio izložen u holu škole. 

Tijekom današnjeg dana učenici svih razreda škole došli su upaliti svijeće kako bi odali počast svim onima koji su izgubili svoje živote za u borbi za Lijepu našu.

Zato, ako je u vama ima, ne štedite je.
Podijelite, dajte djelić svoje ljubavi prvome do sebe i bit će manje neprijatelja.
Za početak dovoljno je i to.

Siniša Glavašević

 

 

pripremile članice Novinarske grupe

Sara S. i Samanta V.


Osnovna škola "Podrute"