preskoči na sadržaj

Osnovna škola "Podrute"

Login
Tražilica
Kalendar
« Travanj 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

Brojač posjeta
Ispis statistike od 10. 9. 2010.

Ukupno: 266330
Ovaj mjesec: 1050
Ovaj tjedan: 200
Danas: 114
Korisni linkovi
Lista linkova je prazna
Novosti
Naša mala knjižnica
Magdalena Kišiček / datum: 23. 3. 2021. 12:34

U sklopu projekta Naša mala knjižnica, naši su prvašići unutar svoje učionice dobili kutak za čitanje u kojem rado provode školske odmore.

Kako je nastao, pogledajte u nastavku!


[OPŠIRNIJE]2021. GODINA ČITANJA
Magdalena Kišiček / datum: 26. 1. 2021. 12:39

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj 30. prosinca 2020. podržala prijedlog Ministarstva kulture i medija da se 2021. godina proglasi Godinom čitanja.

Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja.

Zašto nam je čitanje važno? Čitanje povećava emotivnu inteligenciju i toleranciju.

Puno je različitih emocionalno-spoznajnih, stručnih i korisnih razloga za poticanje čitanje, ali jednako tako je važno čitanje koje razvija samosvijest, samopouzdanje i vrijednosti koje nisu uvijek mjerljive, vidljive, ali su dugoročno važne za kvalitetu života pojedinca i opće dobro zajednice.

Upravo zato je 2021. godina pravi trenutak za proglašavanje Godine čitanja u kojoj će cijela Hrvatska čitati zajedno.

Jednako kao što čitanje doprinosi razvoju društva, tako i društvo treba omogućiti usvajanje i razvijanje čitateljskih navika i oblikovanje kompetentnih čitatelja. U tom smislu Nacionalna strategija poticanja čitanja Vlade Republike Hrvatske promiče čitanje kao osobitu društvenu vrijednost.


Čitajmo da ne ostanemo bez riječi.


[OPŠIRNIJE]Tople preporuke za hladne zimske dane
Magdalena Kišiček / datum: 17. 12. 2020. 13:50

Dragi učenici!

Pozivam vas da posjetite našu školsku knjižnicu i odaberete naslove koji će vas zabavljati u ove hladne zimske dane koje ćete provesti na praznicima. Jer SAD je pravo vrijeme za pročitati nekoliko dobrih knjiga koje će nas oplemeniti i pripremiti za novu godinu, nove početke i pobjede!

UČENICI MATIČNE ŠKOLE

školsku knjižnicu mogu posjetiti još sutra, u ponedjeljak, 21.12. ili srijedu, 23.12. od 08:00 – 12:00 sati. Kako bi vam knjižničarka pripremila knjigu, prije dolaska se javite porukom u Teams chat ili na mail: knjiznica.podrute@gmail.com. Knjigu ćete moći podići na ulazu u školu do 14:00 sati.

UČENICI PODRUČNE ŠKOLE 

školsku knjižnicu mogu posjetiti još u utorak, 22.12. od 08:00 - 12:00- sati. Kako bi vam knjižničarka pripremila knjigu, prije dolaska se javite porukom u Teams chat ili na mail: knjiznica.podrute@gmail.com. Knjigu ćete moći podići na ulazu u školu do 14:00 sati.

 

Prilikom dolaska molimo pridržavajte se svih propisanih epidemioloških mjera!

 

Vaša knjižničarka Magdalena


[OPŠIRNIJE]Projekt Naša mala knjižnica
Magdalena Kišiček / datum: 10. 12. 2020. 12:05

Ove godine 1. razred matične škole Podrute uključen je u projekt Ibis grafike pod nazivom Naša mala knjižnica. 

Naši prvašići svakog se ponedjeljka druže sa našom knjižničarkom Magdalenom, čitaju knjige i imaju razne kreativne aktivnosti.

Što su radili ovog ponedjeljka pogledajte u nastavku!

 


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige 15.10. - 15.11.
Magdalena Kišiček / datum: 19. 11. 2020. 13:05

Mjesec hrvatske knjige nacionalna je manifestacija koja se održava od 1995. godine, a traje od 15. listopada do 15. studenogCilj manifestacije je poticati čitanje te istaknuti iznimnu važnost knjige, ali i knjižnica kao mjesta javnog i slobodnog pristupa.

U našoj smo školi Mjesec hrvatske knjige obilježili različitim aktivnostima:

  • ​​Prvi posjet školskoj knjižnici
  • Bookmark Exchange Project 2020.
  • Fantastične leteće knjige g. Morrisa Lessmorea

Kako je sve izgledalo, provjerite u nastavku!


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan animiranog filma
Magdalena Kišiček / datum: 28. 10. 2020. 08:49

Danas je 28.10. - Svjetski dan animiranog filma!

Svjetski dan animiranog filma utemeljen je 28. listopada 2002. kao spomen na dan kada je 1892. u Parizu organizirana prva projekcija animiranog filma na celuloidnoj vrpci. Taj dan obilježava se u pedesetak zemalja svijeta, a Hrvatska je jedna od njih.

Današnji dan obilježili smo i u našoj školi prigodnom projekcijom animiranog filma Surogat koji je 1962. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film

Animirani film pogledali su učenici 5. i 8. razreda matične škole nakon čega su međusobno razmijenili svoje dojmove.
 

Obilježite i Vi današnji dan uz prijedlog domaćih animiranih filma koje donosimo u nastavku!


[OPŠIRNIJE]Radio Garden
Magdalena Kišiček / datum: 29. 5. 2020. 12:13

Jeste li znali da možete slušati radiopostaje iz daleke Australije, Kolumbije, Aljaske i mnogih drugih mjesta? Sve to vam omogućuje aplikacija pod nazivom Radio Garden!

Kad otvorite stranicu prikazati će vam se karta svijeta sa malenim zelenim točkicama koje predstavljaju geografske oznake radiopostaja. Ako želite preslušati neku radiopostaju, dovoljno je da kliknete na zelenu točkicu.

Ja sam pomoću ove aplikacije već slušala radiopostaje iz najrazličitijih država svijeta  – Brazila, Meksika, Mauricijusa, Šri Lanke, Japana, Rusije i mnogih drugih. A ti? Što čekaš? 

Stranici možete pristupiti ovdje!


[OPŠIRNIJE]Jedva čekam...
Magdalena Kišiček / datum: 29. 5. 2020. 10:15

S obzirom na višemjesečno trajanje virtualne nastave i da se od onda život poprilično promijenio, naši učenici viših razreda dobili su zadatak napisati što je to što jedva čekaju kad se sve vrati „u normalu“.
Bilo je tu raznih jedva čekam odgovora poput putovanja na maturalac, odlaska u srednju školu, druženja s prijateljima, a nas su najviše obradovali oni koji se tiču povratka u školske klupe i nastave u školi!

Iako su nam sad ipak bliži ljetni praznici (koje također svi željno iščekujemo jer nam je svima potreban odmor), vjerujte, i mi „jedva čekamo“ da nam se vratite! 😉

Sve odgovore naših učenika pogledajte u nastavku!


[OPŠIRNIJE]Povrat knjiga
Magdalena Kišiček / datum: 26. 5. 2020. 11:18

Dragi učenici,

od ovog tjedna školska knjižnica će biti otvorena za korisnike i to:

MŠ PODRUTE:
ponedjeljkom, srijedom i četvrtkom 8:00 - 12:00

PŠ ZAVRŠJE:
utorkom 8:00 – 12:00


Prema smjernicama za rad koje je škola primila, ne preporuča se boravak korisnika u prostoru s knjigama. Iz tog razloga knjige koje vraćate ostavljat ćete u kutiji u predvorju škole. Knjige će biti u karanteni najmanje 72 sata prije nego se vrate na police u knjižnici.

Ako želite posuditi knjigu, možete ju naručiti putem chat-a u Teamsu ili svoju narudžbu pošaljite na e-mail adresu knjižnice: knjiznica.podrute@gmail.com. Nakon toga ćete dobiti povratnu informaciju je li knjiga koju tražite dostupna te kad i gdje je možete preuzeti.

Vaša knjižničarka Magdalena


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan muzeja
Magdalena Kišiček / datum: 18. 5. 2020. 11:56

Danas obilježavamo Međunarodni dan muzeja, dan kad muzeji diljem svijeta skreću pozornost na kulturnu baštinu i svoju ulogu u njenom predstavljanju. Međunarodni dan muzeja pokrenula je Međunarodna muzejska zajednica 1977. godine, a od 1992. obilježavanje se provodi na određenu temu.

U nastavku pronađite više informacija o navedenom danu, kao i linkove za virtualne izložbe najpoznatijih svjetskih i domaćih muzeja.

 


[OPŠIRNIJE]Virtualne police knjižnice
Magdalena Kišiček / datum: 14. 5. 2020. 08:28

Provjerite koji se to naslovi nalaze na zamišljenim policama knjižnice!


[OPŠIRNIJE]Hrvatski standardni jezik u virtualnoj školi
Magdalena Kišiček / datum: 13. 5. 2020. 08:51

Mali podsjetnik na pravila hrvatskog standardnog jezika u virtualnim učionicama:


[OPŠIRNIJE]Kako najlakše uvesti naviku svakodnevnog čitanja djeci?
Magdalena Kišiček / datum: 13. 5. 2020. 08:33

S obzirom na svakodnevni užurbani tempo, roditelje često obuzme osjećaj krivnje da ne provode dovoljno vremena sa svojom djecom. Činjenica je da je količina provedenog vremena s djecom manje bitna, a više je bitno to da je vrijeme provedeno s djecom kvalitetno i da dijete osjeti vašu prisutnost i posvećenost u tom trenutku.

Jedan od najboljih mogućih načina za provođenje vremena s djetetom je čitanje djetetu naglas. Čitanje je odličan način za druženje s djetetom jer za čitanje uvijek možemo izdvojiti 5 minuta vremena, a pogotovo navečer, kad su već sve obaveze izvršene, i kad se neopterećeni možemo ušuškati u krevet, opustiti se i pomaziti s našim djetetom, kao šećer na kraju napornog dana. 


Cijeli članak možete pročitati ovdje.


[OPŠIRNIJE]Virtualne šetnje knjižnicama
Magdalena Kišiček / datum: 13. 5. 2020. 08:21

Prošećite najpoznatijim svjetskim knjižnicama iz svog doma! Zvuči nemoguće? 
Kliknite na link i saznajte o čemu je riječ!

 


[OPŠIRNIJE]Savjeti za učenje
Magdalena Kišiček / datum: 11. 5. 2020. 13:09

Nastava na daljinu traži od nas da, prvenstveno, budemo uključeni i aktivni na različite načine – aktivno izvršavamo zadatke u virtualnim učionicama, uključujemo se u razredne diskusije s vršnjacima i učiteljima, aktivno istražujemo i rješavamo problemske zadatke, sudjelujemo u projektnim radovima i nizu drugih aktivnosti… A, možemo li biti i AKTIVNI ČITATELJI? Odgovor je – DA! 


U nastavku donosimo plakat Kako (p)ostati aktivni čitatelj? s prijedlozima pojedinih strategija i tehnika čitanja i vođenja bilješki koje nam mogu pomoći da budemo uključeni i aktivni u tom procesu.

Također, želite li biti što učinkovitiji u svojem učenju, predlažemo tzv. ČPČPP metodu o kojoj možete više pročitati na plakatu Korak po korak do učinkovitijeg učenja.

Na kraju preporučamo da provjerite i što su to   mnemotehnike i ostale savjete O pamćenju i kako lakše zapamtiti nastavno gradivo.

Sretno s učenjem! smiley


[OPŠIRNIJE]Djeca i mediji
Magdalena Kišiček / datum: 7. 5. 2020. 10:03

Dragi roditelji,

Svjesni smo kako su mediji dio svakodnevice svakog od nas, pa tako i naše djece koja su od samog rođenja okružena raznim komunikacijskim platformama i medijskim sadržajima. Kako je to osobito „pojačano“ u ovo vrijeme pandemije, u nastavku donosimo knjižicu za roditelje i skrbnike Djeca i mediji koja pruža pogled u medije kao sastavni dio obiteljskog života te propituje medijske sadržaje koje djeca prate i njihovo značenje u svakodnevnom životu. Pojedina poglavlja sadrže korisne savjete o tome kako u svojoj obitelji možete razgovarati o medijima i tražiti najbolje načine da vaša obitelj sigurno uživa u njima.

Više pročitajte u nastavku. 

 


[OPŠIRNIJE]Vježbam uz knjige
Magdalena Kišiček / datum: 5. 5. 2020. 09:54

Jeste li znali da knjige osim za čitanje mogu poslužiti i za vježbu? smiley


[OPŠIRNIJE]Novi broj Smiba i Modre laste
Magdalena Kišiček / datum: 5. 5. 2020. 09:40

U nastavku pronađite linkove i uživajte u novim brojevima časopisa Smib i Modra lasta za mjesec svibanj!


Za linkove klikni na sliku ili časopise prolistaj u nastavku klikom na [više]!


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan plesa - video
Magdalena Kišiček / datum: 4. 5. 2020. 14:47

I Svjetski dan plesa obilježili smo virtualno!

Učenici naše škole uključili su se u plesni izazov te nam slali video snimke svojih plesnih koreografija. 
Ovom se prilikom još jednom svima zahvaljujemo na sudjelovanju te pohvaljujemo sve učenike na kreativnosti! 

Video kompilaciju svih plesnih koreografija naših učenika pogledajte ovdje ili u nastavku: 

 


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan plesa i plesni izazov!
Magdalena Kišiček / datum: 29. 4. 2020. 09:03

Svjetski dan plesa slavi se od 1982. godine 29. travnja i širom svijeta čitaju se međunarodne i nacionalne poruke ljudi neraskidivo vezanih uz ples. Kao datum odabran je dan rođenja začetnika modernog baleta i jednoga od najvećih plesnih reformatora Jeana Georgesa Noverrea. Osnovna ideja tog dana je podsjetiti da je ples umjetnički oblik izražavanja te kako ples može prevladati sve političke, kulturne i etičke prepreke. 

 

U nastavku pročitajte kako se današnji dan obilježava u Hrvatskoj te se uključite u naš plesni izazov!

 


[OPŠIRNIJE]Nakladnik Alfa objavio lektirna djela za slobodno čitanje
Magdalena Kišiček / datum: 24. 4. 2020. 10:32

Pozivamo vas na avanturu čitanja i preslušavanja malih audio priča!

Lijepe vijesti! Nakladnik Alfa je objavio lektirna djela iz 1., 2. i 3. ciklusa i mnoge druge zanimljive dječje romane u read-only formatu spremnom za čitanje od korica do korica!

Dječji pisci koji ponosno stupaju u borbu protiv izoliranosti su Božidar Prosenjak, Bojana Meandžija, Branka Primorac, Ankica Blažinović Kljajo, Nada Kumrić Mihoković, Zlatko Krilić, Melita Rundek i mnogi drugi.

Poveznice na sve dostupne knjige nalaze se u nastavku.


[OPŠIRNIJE]Svjetski dan knjige
Magdalena Kišiček / datum: 23. 4. 2020. 15:15

Danas je 23. travnja - Svjetski dan knjige i autorskih prava!


Zašto se slavi baš danas te tko #ostajedoma i #čitaknjigu provjerite u nastavku!


[OPŠIRNIJE]#ostajem doma i #čitam izazov
Magdalena Kišiček / datum: 21. 4. 2020. 09:46

Dragi učenici i učitelji, poštovani roditelji!

Ususret Svjetskom danu knjige koji obilježavamo 23. travnja, pozivamo vas da se uključite u
#ostajem doma i #čitam knjigu izazov! 

Pravila izazova pročitajte u nastavku:


 

*Za sva dodatna pitanja obratite se na knjiznica.podrute@gmail.com

Vaša knjižničarka Magdalena Kišiček


[OPŠIRNIJE]Studenti Učiteljskog fakulteta pomažu učenicima
Magdalena Kišiček / datum: 20. 4. 2020. 09:07

Studenti Učiteljskog fakulteta organiziraju online pomoć u učenju u sklopu projekta Online zadaću napiši, jedinicu izbriši.

Budući da je nastava u školama obustavljena, na ovaj način budući učitelji žele pomoći učenicima osnovnoškolske dobi od prvog do četvrtog razreda da uz pomoć besplatnih tjednih instrukcija putem online platformi razumiju i nauče sadržaj s kojima imaju poteškoće. Cilj je ovog projekta pomoći onim učenicima kojima praćenje TV sadržaja predstavlja prepreku ili nije dostatan u usvajanju nastavnog sadržaja, a ujedno je to i pomoć roditeljima koji sa svojom djecom borave u samoizolaciji.


Roditelji se za pomoć u učenju mogu javiti putem društvenih mreža projekta: Facebook profilaInstagram profila ili na mail zadacunapisi.jedinicuizbrisi@gmail.com.

 

Više informacija možete pročitati ovdje.

 

 

 


[OPŠIRNIJE]Željkine priče za mali odmor
Magdalena Kišiček / datum: 17. 4. 2020. 11:06

Željka HORVAT-VUKELJA autorica je HRABRICE i SLIKOPRIČA, slikovnica koje su u lektiri za učenike prvog razreda.

Mnogi su je učenici, a i učitelji upoznali na književnim susretima koje već tridesetak godina održava u školama i knjižnicama. Od sada Željku Horvat-Vukelja možete čuti i vidjeti u njezinom domu, na mjestu gdje nastaju njezine priče koje na osobit i jedinstven način priča svima nama.

(klikni više!)


[OPŠIRNIJE]Stella - interaktivna mobilna aplikacija za mlade
Magdalena Kišiček / datum: 15. 4. 2020. 11:55

Stella je edukativna i interaktivna mobilna aplikacija usmjerena na prevenciju mentalnog zdravlja, a namijenjena je mladima od 11 do 18 godina.

Nauči sve o mentalnom zdravlju, samopoštovanju, svojim emocijama, ispunjavaj vježbe kako ih prepoznati i nositi se s njima, a možeš se obratiti i za pomoć na forumu ili i ti pomogni nekome!

Kako do aplikacije Stella?

  1. potrebno je preuzeti aplikaciju na mobitelu s Trgovina Play ili AppStore
  2. nakon preuzimanja, osobni mail djeteta ili roditelja unijeti u prijavu na navedenom linku nakon čega će na mail biti dostavljena šifra za ulazak u aplikaciju.

Više o aplikaciji možeš pročitati ovdje.

Instaliraj i isprobaj te nam javi svoje dojmove!


[OPŠIRNIJE]Kako djeci objasniti situaciju nastalu koronavirusom?
Magdalena Kišiček / datum: 7. 4. 2020. 12:58

U nastavku vam donosimo prijedloge literature koja može poslužiti kao priručnik za djecu i njihove roditelje, kao i odgajatelje i učitelje za pojašnjavanje djeci ove nenadane situacije.

Sve navedeno možete pronaći i skinuti u prilozima na kraju vijesti.

  


[OPŠIRNIJE]Novi broj Školskog lista
Magdalena Kišiček / datum: 7. 4. 2020. 12:35

Stigao je novi broj Školskog lista koji ovog puta možete pročitati i u online izdanju!
Pristupiti mu možete na sljedećem linku ili ga pročitajte u nastavku.

 


[OPŠIRNIJE]Informiranje
Magdalena Kišiček / datum: 4. 4. 2020. 15:51

Zbog velikog broja dezinformacija u vezi pandemije koronavirusa, važno je informirati se na pouzdanim portalima:

 

 


[OPŠIRNIJE]Obavijest pretplatnicima časopisa
Magdalena Kišiček / datum: 3. 4. 2020. 12:39

U nastavku se nalazi obavijest za pretplatnike časopisa Smib, Modra lasta, Prvi izbor, Moj planet i Radost.


[OPŠIRNIJE]Međunarodni dan dječje knjige
Magdalena Kišiček / datum: 2. 4. 2020. 10:09

Osim Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, danas obilježavamo i Međunarodni dan dječje knjige!

Uključite se i vi u obilježavanje ovog Dana, te na stranici pod naslovom #ostani doma i #čitaj knjige pronađite nešto za sebe!

Više o Međunarodnom danu dječje knjige pročitajte u nastavku.


[OPŠIRNIJE]eLektire
Magdalena Kišiček / datum: 1. 4. 2020. 13:16

Dragi učenici,

Iako ne možete otići u knjižnicu i posuditi knjigu, ne znači da ne možete čitati!

Podsjećamo vas da na portalu http://lektire.skole.hr/ možete pronaći lektire i brojna druga djela koja su dostupna u PDF, Web i ePub formatima.

Ako ne znate ili ste zaboravili kako pristupiti portalu, pročitajte uputstva ili pogledajte korak-po-korak video.

Elektire možete čitati i kroz besplatnu Omoguru mobilnu aplikaciju. Uz Omoguru aplikaciju knjige lako prilagodite sebi, svojim jedinstvenim potrebama i željama. U aplikaciji je dostupno tzv. OmoType pismo i niz drugih značajki za čitanje bez napora i s osmijehom. Velika značajka ove aplikacije jest što olakšava čitanje osoba s teškoćama čitanja i disleksijom.

  Aplikacija je dostupna u:

  -  iOS verziji

  -  Android verziji

  Više o Omoguru aplikaciji možete pročitati ovdje.

 

Ugodno čitanje želi vam vaša knjižničarka Magdalena!smiley


 


[OPŠIRNIJE]Korisne poveznice i mrežni izvori
Magdalena Kišiček / datum: 31. 3. 2020. 14:28

Dragi učenici,

Na sljedećoj web stranici pronaći ćete korisne poveznice za uspješno odrađivanje nastave na daljinu. Nakon što odradite sve svoje školske obveze, na stranici potražite i brojne druge izvore koji će vam pomoći da ostatak slobodnog vremena iskoristite kvalitetno!

 

Stranici možete pristupiti ovdje ili klikom na fotografiju.


 


[OPŠIRNIJE]RSS


Brojač posjeta

Vi ste hit counter posjetitelj!

preskoči na navigaciju